GYŐRLADAMÉR
község hivatalos honlapja

Hírek

Koronavírus

2020-03-05 Tisztelt Lakosság!

A mai napon a Koronavírus Magyarországon is felütötte a fejét. Dr. Környei Miklós doktor úrral is konzultálva kérnénk, hogy a lehetőségekhez mérten fokozottan figyeljünk. Az intézmények központilag is kaptak fertőtlenítő kézmosót, de ezt megerősítve a megelőzés céljából önkormányzatunk is feltöltötte az adagolókat. Kérnénk az alábbiak betartását.
A NNK honlapja szerint nem javasolt a Kínába, illetve a már fertőzéssel érintett területekre történő utazás, amennyiben mégis elengedhetetlen az utazás, a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiéniás rendszabályok fokozott betartása javallott a személyek közötti érintkezések során.
Ajánlott:
- a gyakori és alapos kézmosás - étkezés előtt és után, illemhely használata előtt és után, vásárlás és közlekedési eszközökön való utazás után, munkahelyre való beérkezést, valamint hazaérkezést követően,
- kézfertőtlenítés végzése,
- köhögés és a tüsszentés etikai szabályainak betartása (másoktól elfordulva, zsebkendőbe – melyet egyszer ajánlott használni (textilzsebkendő esetében is!) – vagy zsebkendő hiányában könyökhajlatba),
- a rendszeres szellőztetés, illetve
- a nem egészséges személyek esetében javasolt – az egyszer használatos orr-szájmaszk viselése.
Védőoltás jelenleg nincs, de tanácsos az influenza elleni védőoltás beadása.

Mindenkinek jó egészséget kívánva:
Pappné Kett Adrienn

HIP megjelenés

2020-02-28 Tisztelt Lakosság!
Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy Győrladamér Község Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem együttműködése megkezdődött. A Petőfi tér kialakításához nyújtanak majd ötleteket / reálisan megvalósítható terveket a hallgatók. A lakosság bevonása elengedhetetlen ehhez a feladathoz, így várjuk az Önök elképzeléseit is. A csapat összeállt, így nagy reményekkel nézünk a feladat elé.
Pappné Kett Adrienn

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 25-i helyzetjelentése alapján

2020-02-26 Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról

2020. február 25.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 25-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 24-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni.

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az ECDC tájékoztatása alapján Hubei Egészségügyi Bizottság döntése szerint 2020. február 12-én Hubei tartományban megváltozott az igazolt megbetegedések esetdefiníciója. Az új esetdefiníció szerint minden klinikailag diagnosztizált beteg igazolt COVID-19 megbetegedésnek tekintendő laboratóriumi megerősítés nélkül is. Klinikailag diagnosztizáltnak tekintendő az a gyanús eset, [1] akiknek képalkotó vizsgálata tüdőgyulladásnak megfelelő képet mutat. A Hubei Tartományi Egészségügyi Bizottság tájékoztatása alapján a feltételeket azért változtatták meg, hogy azon személyek, akik megfelelnek a klinikailag diagnosztizált beteg kritériumának, időben jussanak megfelelő kezeléshez és a gyógyulási arány javuljon. Az esetdefiníció módosítása miatt a 2020. február 13-án jelentett megbetegedési adatok nem vethetők össze a korábbi időszak adataival. 2020. február 20-án ismét megváltozott Hubei tartományban az esetek osztályozása, igazolt esetnek ismét csak laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedés számít.

Az ECDC 2020. február 25-i adatai alapján 2020. február 25-én globálisan 774 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel a 80 134-re nőtt az esetszám, valamint 79 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 2 698-re emelkedett.

Kínából77 749 megbetegedést (ebből új 496) jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 2 663 beteg (ebből új 70) meghalt. Olaszországban hatra nőtt a halálesetek száma. Tizenkét haláleset történt Iránban, 8 Dél-Koreában, 3 nemzetközi közlekedési járaton (Japánban), kettő pedig Hong Kongban. Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről, Tajvanról, Japánból és Franciaországból.

Hubei tartományban 2019. december 31. és 2020. február 24. között 64 786 megbetegedést regisztráltak.

Kínán (beleértve Hongkongot és Makaót is) kívüli területekről 35 országból/területről (ideértve a nemzetközi közlekedési járatról jelentett megbetegedéseket Japánban) összesen 2 385 igazolt megbetegedést jelentettek.

[1] Kínában gyanús esetnek számít (2020.02.12) egy megbetegedés, ha teljesül az alábbi két klinikai feltétel: „láz és /vagy légúti tünetek” és „normál vagy csökkent fehérvérsejt szám a betegség korai stádiumában, vagy csökkent lymphocyta szám” függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e információ ismert járványügyi kapcsolatról.


Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium) összesen 278 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés. Olaszországban 2020. február 21-e óta 226 új megbetegedést regisztráltak, közülük hat beteg meghalt. A Franciaországban elhunyt személy Hubeiből származó, idős kínai állampolgár volt.

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456

Összefogás eredmények - Homokozó

2020-02-17 Ezúton szeretném örömömet és köszönetemet kifejezni azért a társadalmi összefogásért, melyet az óvoda vezetősége kezdeményezett. Az óvoda homokozóiba új, friss homok érkezett a gyermekeink részére, melyet köszönhetően sok-sok szülő segítségével sikerült is elhelyezni társadalmi összefogásnak köszönhetően. Sőt! Az iskola és a játszótereink is részesültek a friss homokból.
Köszönet minden részvevőnek, részletesen lásd a Bóbita Óvoda és Bölcsőde facebook oldalán.
Mutassunk példát ezután is és tegyünk közösen a közösségért!

Üdvözlettel: Pappné Kett Adrienn

FIGYELEMFELHÍVÁS

2020-02-13

Óvoda fűtés

2020-02-12 Tisztelt Szülők!

Az óvoda fűtésével kapcsolatban szeretném tájékoztatni Önöket a kazán leállásának problémájáról.
A gyermekek érdekében a többszöri fűtéskimaradás miatt minden csoportszobába beszerzésre került egy fűtőtest, mely átmenetileg segít a helyzeten és a javítási munkákra is szerelőt hívtunk. A karbantartó több esetben is kint volt. Mivel januárban is többször leállt a fűtés, így ismét kértük a szerelőt a hiba elhárítása érdekében.
Intézkedésként a javítási munkák megrendelésén kívül a gondnok a mai naptól minden hajnalban ellenőrzi a fűtést, szükség esetén újraindítja a kazánt, így reméljük elkerülhető lesz a gyermekek hidegben érkezése.
A kazán műszaki állapotáról esetleges cseréjéről még pontos információ nincs a birtokomban, de igyekszünk a probléma mielőbbi megoldásra, melyhez türelmüket ezúton köszönjük.

Tisztelettel: Pappné Kett Adrienn

Játszótéri fa

2020-02-10

Felhívás

2020-02-10 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért
fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen:

zárjuk be a nyílászárókat,
vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Közösség