GYŐRLADAMÉR
község hivatalos honlapja

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

2022.02.11 17:12

Projekt neve: Új testvértelpülési kapcsolat kiépítése Győrladamér település és Pozsonyeperjes község között
Projekt kódja: TTP-KP-1-2021/1-000076

Győrladamér fontosnak tartja a határon túli kapcsolatok kiépítését, melyet a szlovákiai Pozsonyeperjes községgel szeretett volna megvalósítani. Az első kapcsolatfelvétel a településsel annyira pozitív és nyitott fogadtatásra talált, hogy hamarosan kölcsönös bemutatkozó látogatások következtek, melyek alkalmával fokozatosan megismerhettük egymást Pozsonyeperjessel.

Győrladamér és Pozsonyeperjes a határ két oldalán, mindössze hatvan kilométerre fekszik egymástól. Nemcsak hasonló lakosságszámú, de hasonló adottságú településekről van szó, hiszen az egyik község a Szigetközben, másik pedig a Csallóközben található.

Pozsonyeperjes nagy százalékban magyar lakta település. Vallását tekintve mindét település római katolikus. A Duna közelsége és falusias légköre szintén összeköti a két települést. Lehetőség van a vízi sportokra és a horgászatra, valamint a vízparti élővilág felfedezésére. Mindkét település közel azonos távolságra található a járási várostól (kb. 10 km). Egymástól kb. Győrladaméron minden évben megrendezésre kerül a Bóbita fesztivál, ahol a környező települések óvodásainak népi táncosai vesznek részt, míg Pozsonyeperjesen minden évben a Katica bábfesztivál (Tavaszváró) kerül megrendezésre. A bábklub illetve a népi táncosok hozzájárulnak a települések kulturális életének felelevenítéséhez. Mindkét településen van Sport Egyesület, melynek fontos közösségépítő szerepe van. A közös sport programok elősegítik a sportolók, valamint a sportolni vágyók találkozását korosztálytól függetlenül. A településeken működnek Nyugdíjas Klubok és Polgárőr Egyesületek is. A testvértelepülési kapcsolat kiépítésével, közös rendezvények megszervezésével célunk, hogy mindkét település színesebb kulturális életet, kulturális programokat tudjon megvalósítani, új közös hagyományokat tudjon teremteni minden korosztály számára.

A közös együttműködés első lépéseként 2021. 11. 28-án az első Adventi gyertyagyújtás alkalmával vendégül láttuk Pozsonyeperjes küldöttségét. Ezen alkalommal Győrladamér és Pozsonyeperjes hivatalosan is testvértelepülés lett. Az ünnepséget megtisztelte dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke, aki nélkül ez a kapcsolat nem jöhetett volna létre. 

 

A célja partneri kapcsolatok kialakítása, hogy az emberek közötti és kulturális kapcsolat erősödjön találkozókon keresztül a kölcsönös tapasztalat- és eszmecserék által. A közös projektek megvalósításának helyszínei Győrladamér és Pozsonyeperjes. Cél, hogy korosztálytól függetlenül a közös programokon mindenki részt vegyen, kiépítve ezzel egy szoros testvértelepülési, baráti kapcsolatot a két település között. A továbbiakban szeretnénk, ha a civil szervezeteink és intézményeink között élő kapcsolat alakulna ki, sok közös kulturális programmal.

A pályázaton elnyert összegből (1 569 263,- Ft) Győrladamér Község Önkormányzata az ünnepséget és vendéglátást, a Múltunk és jelenünk Győrladamér, Pozsonyeperjes kiadású kiadványt és egyéb apró marketing eszközt valósított meg.

 

Közösség