GYŐRLADAMÉR
község hivatalos honlapja

Interreg Kisprojekt

2022.02.11 17:17

A kisprojekt célja a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása, a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítése helyi szintű együttműködések támogatásával.

A projektcél közös rendezvények által valósul meg Győrladamér (HU) és Jahodná/Pozsonyeperjes (SK) községekben, melyek által a partnerek erősíteni szeretnék a határon átnyúló tevékenységek iránti érdeklődést, valamint új kapcsolatokat építeni a hagyományőrzés jegyében.
Győrladamér Község, mint vezető partner ennek érdekében megszervezi hagyományőrző mesefesztiválját, a Bóbita Fesztivált, óvodás korú gyermekek részére, a környékbeli és a szlovákiai Jahodná/Pozsonyeperjes község óvodásainak bekapcsolódásával. A fesztivál 2022 márciusban egésznapos rendezvényként valósul meg Győrladaméron különböző hagyományőrző programok és kézműves foglalkozások kíséretében. Óvodás korú gyermekek fesztiválja, mely minden évben megrendezésre kerül Győrladamér községben a kistérség többi óvodájának bekapcsolódásával. A fesztivál 2022. márciusban valósul meg a határon túli partner, Pozsonyeperjes község óvodás gyermekeinek bevonásával. A fesztivál fő aktivitásai különböző meseelőadások lesznek az óvodások előadásában, melyek a mobil színpadon kerülnek bemutatásra. Az egésznapos rendezvény kézműves foglalkozással lesz összekötve a fesztivál résztvevői számára.

A szlovákiai partner nyilvános rendezvényének, Tavaszváró ünnepségének célcsoportjai az óvodás és iskolás korú gyermekek. A tavaszi szabadtéri ünnepség 2022 április elején kerül megrendezésre Pozsonyeperjesen, témája a hagyományőrzés és a kapcsolatépítés lesz. Az egésznapos aktivitás alatt kézműves vásár, kézműves foglalkozások, békefutás, valamint hagyományőrző és történelmi filmvetítés várja a helybeli és a határon túli Győrladamér község gyermekeit és szüleiket.

Bóbita

Bóbita sk

Tábla

Kapcsolatépítés a hagyományőrzés jegyében- Bóbita fesztivál Győrladamér

 

Az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési programon elnyert támogatásából került megrendezésre a XVII. Bóbita Fesztivál a győrladaméri óvodában 2022. 03. 23-án. A fesztivál különböző településekről érkező óvodás csoportok mesejátékáról szól, ahol a csillogó szemű gyerekek előadják szebbnél szebb meséjüket. Az idén a győrladaméri óvoda mellett Enese, Győrzámoly, Nyúl és a határtérségből Pozsonyeperjes előadásait tekinthettük meg.

Horváth Anett, mint a Bóbita fesztivál házigazdája a világjárvány okozta kihagyás után nagy örömmel köszöntötte a vendégeket. Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, valamint a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás jelenlegi soros elnöke gratulált a rendezvényhez és köszöntőjében kiemelte, hogy a fesztivál remek alkalom a határon átnyúló kapcsolatok építésére. Elmondta, hogy időben kell elkezdeni a kapcsolatépítést, erre az óvodás korosztálynál megfelelőbbet nem is találhatnánk. dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke és a Szigetköz Natúrpark elnöke köszöntötte a helyieket, valamint Ribánszky Jarmila Pozsonyeperjes polgármester asszonyát és az őt kísérő delegációt és minden kedves vendéget és óvodást. Tájékoztatta a közönséget, hogy a két település (Győrladamér és Pozsonyeperjes) kapcsolata az ő közbenjárásának köszönhetően dinamikusan halad, egyre szorosabb, melyet a Bóbita fesztivál is alátámaszt. Pappné Kett Adrienn polgármester asszony a nap főszereplőinek, a gyerekeknek jó szereplést kívánt és megnyitotta a rendezvényt.

A győrladaméri Bóbita Óvoda és Bölcsőde bemutatója után a pozsonyeperjesi Epermanó Óvoda, majd az enesei Tündérkastély Óvoda, a győrzámolyi Tündérrózsa Óvoda és Bölcsőde, majd a nyúli Aranykapu Óvoda és Bölcsőde fellépéseit tekinthettük meg.

Az óvodás műsorok után minden előadás és gyerek díjazva lett, a gyerekek emléklapokat kaptak az óvodák pedig oklevelet, az összetartozást szimbolizáló kupát és még sok más ajándékot.

A kis óvisok közös énekléssel avatták fel a pályázat keretében beszerzésre kerülő mobil színpadot és lelátót, majd az ebéd elfogyasztása után kézműveskedés és közös udvari játékok zárták a napot.

 

A kapcsolatépítést célzó pályázatot Pozsonyeperjes rendezvénye zárja majd, ahol reméljük minél több győrladaméri résztvevővel tudjuk képviselni településünket.

Győrladamér Község Önkormányzata

 

További képek a rendezvényről:

https://www.facebook.com/bobita.bolcsode/photos/pcb.1761780617349085/1761778684015945

Közösség